Nie tylko opadające z drzew liście są obecnie symbolem jesieni. Już chyba na dobre symbol dyni stał się także oznaką tej pory roku. Sezon jesienny zdecydowanie zdominowany jest przez smak tego warzywa. Począwszy od popularnych kaw, a nawet herbat, po niekończące się przepisy na zupy, ciasta, ciasteczka, babeczki, placuszki, dynie faszerowane mięsem lub innymi składnikami. Najpopularniejsze odmiany to dynia olbrzymia i dynia zwyczajna. Do rodziny tej drugiej należy kabaczek oraz patison. Oprócz tego na świecie znane i uprawiane są jeszcze: dynia piżmowa i figolistna, jak również wiele ich podgatunków. Które z nich stały się popularne? Przeczytajcie sami poniżej.
Najcięższa dynia na świecie.
Stefano Cutrupi z Radda in Chianti w Toskanii we Włoszech spełnił swoje marzenie o wyhodowaniu największej na świecie dyni. I mimo, że bardzo się stresował podczas ważenia jego giganta, dokonywanego 26 września 2021 roku podczas dziesiątej edycji festiwalu dyni Campionato della Zuccone, to ogłoszenie wyników było dla niego tak ekscytujące, że krzycząc z tego powodu, stracił głos. Jego rekordowa dynia ważyła 1226 kilogramów, a więc więcej niż auto Nissan Micra. Największa dynia świata została wyhodowana przez Stefana z nasiona Wernera 1885.5 (rodzaj giganta atlantyckiego) i wykiełkowała 23 marca 2021 roku. Dynia Stefano miała 3,56 m i 5,42 m obwodu, co sprawiło, że stała się ona równocześnie dynią największych na świecie rozmiarów. Warto dodać, że tego samego dnia rekordzista-hodowca zajął także drugie i trzecie miejsce w tych samych zawodach, z dyniami o wadze odpowiednio 978,99 kg i 794,51 kg. Istotne w ustanowieniu tych rekordów przez Włocha było także to, że tak zdumiewające rozmiary dyń udało się osiągnąć mimo trudnych warunków pogodowych we Włoszech w 2021 roku, gdy na Sycylii odnotowano w sierpniu potencjalnie rekordowo wysoką temperaturę w Europie, wynoszącą 48,8 °C.
Instytucja certyfikująca:
Guinness Records
Bibliografia:
https://tygodnikprogram.com/dynia-symbol-jesieni/
https://biurorekordow.pl/