Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez chrupiącego chleba. Ten zbożowy przysmak jest jednym z podstawowych produktów żywieniowych na całym świecie. Jego świeży zapach pobudza zmysły do tego stopnia, że trudno mu się oprzeć. Trudno jest wymienić wszystkie rodzaje chleba, bo ograniczeniem w ich przepisie jest chyba tylko wyobraźnia piekarza.

Ale nie tylko smak stał się motywacją do wypieku chleba, ale także jego cena. I tak na pomysł wypieku najdroższego chleba na świecie wpadł Juan Manuel Moreno, właściciel hiszpańskiej piekarni Panaderia Pan Piña, z małej miejscowości Algatocin koło Malagi (Andaluzja). Jego 400 – gramowy bochenek chleba w 2021 roku kosztował 1480 euro. Najważniejszym składnikiem, usprawiedliwiającym cenę chleba, jest dodatek jadalnego złota i srebra w postaci pyłu, płatków i listków, dodawanych do masy i posypywanych po bochenku. Moreno uważa, że złoto i srebro mają korzystne działanie dla organizmu, pomagają wyeliminować toksyny i spowalniają starzenie się skóry. Złoto i srebro mają również znane wszystkim właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Warto dodać, że ten drogocenny chleb ma w swoim składzie m.in. organiczną mąkę z komosy ryżowej, płatki owsiane, nasiona chia i suszone pomidory. Przy jego wypieku stosuje się twardą wodę z gór Algatocin, słodzony jest tzw. suchym miodem i doprawiany solą kamienną, wydobywaną ręcznie dla uniknięcia szkodzących środowisku detonacji. Mimo wygórowanej ceny, chleb cieszy się ogromnym powodzeniem, głównie wśród klientów z krajów arabskich, Rosji i Chin. „Ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich ciągle wysyłają samoloty, aby odebrać chleb i przewieźć go do Dubaju” – opowiadał Moreno. – „A jeden z klientów w Rosji zamówił na raz 11 bochenków i zostawił napiwek w wysokości 500 euro”. Juan Moreno wysyłał także chleb do USA, do Los Angeles. W Hiszpanii Moreno miał tylko trzech klientów, tj. arabskiego księcia rezydującego w Marbelli, który na swoje wesele zamówił 18 bochenków, znanego Youtubera, który chciał go pokazać na swoim kanale oraz pewnego emeryta, który „nie chciał umrzeć bez skosztowania tego chleba”.

Jako ciekawostkę chcielibyśmy Wam przekazać, że rekordy dotyczące chleba ustanawiano także w kontekście jego wagi i wielkości. I tak ostatnio w 2008 roku w brazylijskim mieście Cortiba, Joaquim Goncalves wypiekł chleb, który ważył 1,571 kg. Wcześniej tytuł największego bochenka chleba został zdobyty przez Pleszewskie Zakłady Zbożowych z inicjatywy, których w 2001 roku w Pleszewie zorganizowano obchody Święta Chleba i wypieczono rekordowy chleb. Jego wymiary były imponujące: 13,43 x 1,62 x 0,12 m. Ten gigantyczny chleb ważył 1168 kilogramów. Pleszewski chleb upieczono na specjalnym piecu taśmowym. Dziesięciu piekarzy uformowało ciasto składające się z 640 kg mąki, 8 kg smalcu, 8 kg soli i 8 kg drożdży, 20 litrów kefiru, 320 litrów wody i 12 kg mąki ziemniaczanej.