Podczas „Bania Fest w Sercu Opolszczyzny” dopisuje nie tylko frekwencja i dobra atmosfera, ale także hodowcy dyń i kucharze przygotowujący kolejne rekordowe dania. Pisaliśmy już Wam o rekordowej zupie dyniowej i porcji risotto, a dziś przedstawimy Wam kolejne rekordowe dania przyrządzone z najbardziej chyba jesiennego symbolu i warzywa na świecie.

Największa porcja leczo dyniowego.
30 września 2018 roku na parkingu Starostwa Powiatowego w Krapkowicach postanowiono znów kulinarnie zaskoczyć mieszkańców powiatu i gości przybyłych na festiwal. Tym razem kucharze z „Kuchni dobrego smaku” gotowali największą porcję leczo dyniowego. Zapach, który unosił się wokół stanowiska z potrawą gromadził kolejnych kibiców, którzy nie mogli doczekać się konsumpcji. Wszyscy czekali też na decyzję, czy rekord zostanie ustanowiony. Ostatecznie po dokonaniu pomiarów przedstawicielka Biura Rekordów uznała przygotowaną porcję za największą w Polsce. Leczo liczyło aż 413 litrów i 127 mililitrów. Tym samym kibice z ogromną radością kosztowali rekordowego lecza.  Do przygotowania potrawy użyto: 180 kg dyni, 15 kg kiełbasy, 15 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 10 kg papryki kolorowej, 10 kg pomidorów świeżych, 10 kg pomidorów w puszce, 7 kg cebuli białej, 7 kg cebuli czerwonej, 3 kg czosnku, 2 litry koncentratu pomidorowego oraz paprykę wędzoną, olej, pieprz i sól oraz wodę. Gotowanie rozpoczęło się o godz. 13 i trwało ponad trzy godziny.

Największa porcja racuchów.
Rekord Polski w tej kategorii został ustanowiony 22 września 2019 roku na Stadionie w Otmęcie (Krapkowice). Do usmażenia racuchów wykorzystano: 140 kg surowej dyni (czyli ok. 80 kg dyni obranej), 15 litrów kefiru, 360 szt. jajek, 40 kg mąki pszennej, 2 kg soli, 15 kg cukru, 0,8 kg proszku do pieczenia, 50 litrów oleju oraz wodę i 70 kg dżemu z dyni (jako dodatek). Rekordowa porcja przepysznych racuchów z dynią liczyła dokładnie 1360 sztuk racuchów, o łącznej wadze aż 176,8 kg. Najlepsi kucharze przez kilka godzin wyrabiali ciasto, a następnie smażyli na specjalnej plenerowej patelni największą porcję racuchów
z dynią.

Źródło:
https://biurorekordow.pl/
https://kuzniadobregosmaku.pl/realizacje/patelnia-plenerowa-i-rekordy-polski/

Instytucja Certyfikująca:
Biuro Rekordów