„Bania Fest w Sercu Opolszczyzny” to najbardziej znany festiwal dyni w Polsce już od 2015 roku. Festiwal jest organizowany w Krapkowicach, mieście położonym w województwie opolskim. Każdego roku na festiwal przyjeżdżają hodowcy dyń z całej Polski, eksponując swoje okazy i licząc na ustanowienie rekordu. Na uczestników wydarzenia czeka zawsze wiele atrakcji. Tradycyjnie podczas obchodów festiwalu rozstrzygany jest konkurs na najcięższą dynię, a miłośnicy pichcenia prezentują swoje talenty kulinarne przygotowując specjały kuchni regionalnej i ustanawiając kolejne rekordy z dyniowymi daniami w roli głównej. Zerknijcie sami jakie dotychczas udało się ustanowić.
Największa porcja zupy dyniowej.
Zupa została przygotowana z trzystukilowej dyni wyhodowanej przez pana Jana Styra. Prace odbywały się pod czujnym okiem prezentera telewizyjnego Kevina Aistona. Łącznie przygotowano 530 litrów zupy dyniowej. Do jej przyrządzenia wykorzystano: 300 kg dyni, 60 kg włoszczyzny mrożonej, 40 kg cebuli, 15 litrów śmietany, 0,7 kg pieprzu, 7kg przyprawy typu vegeta, 8 l oleju rzepakowego, 5 kg masła, 15 kg pestek z dyni, 50 pęczków natki pietruszki.
Największe risotto z dyni.
Rok po ustanowieniu rekordu największej zupy dyniowej, ustanowiono rekord na największą porcję dżemu dyniowego. Rekordowa porcja dżemu ważyła 360,6 kg. Do jej usmażenia użyliśmy 300 kg surowej dyni oraz 130 kg jabłek, 30 kg cukru, 10 kg cukru żelującego oraz 1 kg cynamonu i 0,5 kg goździków. Gotowanie na patelni plenerowej trwało 7 godzin. W 2017 roku padł kolejny kulinarny rekord podczas Bania Fest i przyrządzono największą w Polsce porcję risotto z dyni. Przygotowaniem rekordowego dania zajęli się kucharze Robert Trzaska i Paulina Nowak. Przygotowane przez nich risotto ważyło 355 kilogramów. Jako składników do przyrządzenia potrawy zużyto: 200 kg dyni, 30 kg ryżu, 10 l bulionu drobiowego, 5 kg masła, 10,8 kg sera żółtego, 20 kg marchewki, 25 kg cebuli, 20,5 kg kukurydzy, 6 l wina białego, 1,8 kg szczypiorku, ok 1 kg soli i pieprzu. Zapach, jaki unosił się podczas przygotowywania potrawy kusił mieszkańców Krapkowic, którzy już na dwie godziny przed wydawaniem rekordowej potrawy ustawili się w kolejkę po porcję risotto.
Po ogłoszeniu wyników Starosta Krapkowicki – Maciej Sonik i Wicestarosta – Sabina Gorzkulla-Kotzot otrzymali certyfikat, zaświadczający, że Rekord Polski na największą porcję risotto z dynią został ustanowiony.
Źródło:
https://biurorekordow.pl/
https://kuzniadobregosmaku.pl/realizacje/patelnia-plenerowa-i-rekordy-polski/
Instytucja Certyfikująca:
Biuro Rekordów