Sezon wiosenno-letni to moment, kiedy w wielu ogródkach trwa sezon na grillowanie. Pieczone na ruszcie dania są zdrowe, mniej tłuste, a co za tym idzie mniej kaloryczne. Przygotowuje
się je szybko i są bardzo smaczne. Każdego roku smakosze grilla prześcigają się w pomysłach na coraz to nowe i bardziej wymyślne potrawy z grilla. Jednak nie tylko chęć upichcenia czegoś wyjątkowego na grillu jest motywacją dla wielu osób. Część z nich marzy również o ustanowieniu rekordu w grillowaniu. Zobaczcie sami.

Najdłuższy szaszłyk na grillu tradycyjnym.
Najdłuższy grill na świecie został rozłożony na lotnisku w Bielsku-Białej – Aleksandrowicach. Do upieczenia najdłuższego szaszłyka zużyto 250 kilogramów składników. Najdłuższy szaszłyk miał 102, 7 metra. Upieczono go 7 czerwca 2009 roku. Rekordowy szaszłyk został przygotowany przez trzech mistrzów świata: Krzysztofa Szulborskiego, Jacka Kempy i Grzegorza Parczewskiego.

Najdłuższy szaszłyk na grillu gazowym.
Z kolei na rynku w Jarosławiu, tuż po rozpoczęciu wakacji, 26 czerwca 2010 roku postanowiono ustanowić rekord na najdłuższego szaszłyka upieczonego na grillach gazowych. Pomysłodawcą ustanowienia rekordu było Centrum Kultury i Promocji w Jarosławiu. Pieczono na ruszcie aż 7 piecyków gazowych 103 metry i 92 centymetry tej potrawy. Do rekordowego szaszłyka zużyto: 250 kg wieprzowej karkówki, 100 kg cebuli, 50 kg słoniny, 70 kg papryki, 4 kg przypraw, 10 l oleju.

Najdłuższy maraton grillowania.
Maraton grillowania (grupowo i indywidualnie) odbył się między 29 listopada a 1 grudnia 2019 roku (od piątku do niedzieli), podczas Steak House EVIL w Poznaniu. Oficjalny wynik Rekordu Polski w kategorii grupowej to 50 godzin. W kategorii indywidualnej na najdłuższy maraton grillowania, najlepszy okazał się Piotr „Timi” Piotrowski z wynikiem aż 56 godzin nieustannego grillowania. W kategorii grupowej wzięło udział dwudziestu najzdolniejszych kucharzy z Polski i Europy. Na ogromnym ruszcie przyrządzano najróżniejsze potrawy. Głównie były to dania mięsne, w tym gigantyczne steki najwyższej jakości. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się steki ze strusia.

Źródło:
https://polskierekordy.pl/
https://biurorekordow.pl

Instytucja certyfikująca:
Biuro Kontroli Rekordów Niecodziennych
Biuro Rekordów