Choć większość z nas powiedziałoby, że twórcami pizzy są Włosi, to fakt ten niewiele ma wspólnego z historyczną prawdą, która donosi, że pizza wywodzi się ze starożytnej Grecji. Niezaprzeczalnym jest jednak fakt, że Włosi odpowiadają za rozprzestrzenienie tego wypieku na cały świat. Mimo, że swoją popularność pizza uzyskała w XVII i XVIII wieku, między innymi dzięki miłości monarchy Ferdynanda II Burbona do tego dania, to obecnie możemy ja uznać za prawdziwego kulinarnego kosmopolitę. W każdym zakątku świata podawany jest lokalny wariant tej potrawy, z wykorzystaniem miejscowych składników. Warto dodać, że oprócz pomysłów na nowe smaki pizzy zauważamy także wciąż nowe scenariusze na wypiek rekordowych pizz.
Najdłuższa pizza świat.
10 czerwca 2017 roku upieczono najdłuższą pizzę na świecie. Wyczynu tego dokonano w miejscowości Fontana w amerykańskim stanie Kalifornia. Długa na prawie dwa kilometry pizza (1930,39 m) została przyrządzona przez prawie sto osób. Do jej przygotowania użyto ponad 8 ton ciasta, prawie 2,5 tony sosu pomidorowego i ponad 1,5 tony sera mozzarella. Rekordową potrawę przygotowywano przez 40 godzin i wypiekano 14 godziny. Gotowe danie rozdano lokalnym organizacjom charytatywnym.
Najostrzejsza polska pizza.
Krakowska pizzeria Al Forno w 2017 roku przyrządziła najbardziej ostry sos do pizzy. Do jej przygotowania użyto kilka rodzajów papryki, tj. paprykę chili, jalapeno, pepperoni, Carolina Reaper, Trinidad Scorpion i Naga Yolokia. Tym samym krakowskiej pizzerii udało się przygotować najostrzejszą pizzę w Polsce. Jak sami mówią, stało się to przypadkiem, poprzez omyłkowe pomylenie zazwyczaj stosowanej papryki tą bardzo ostrą. Warto podkreślić, że na co dzień wielbiciele mocnych smaków mogą spróbować tej potrawy. Co więcej pizzeria Al Farno organizuje wydarzenie zwane „wyzwaniem ostrości”, które opiera się na możliwości zgłoszenia się przez pełnoletnich uczestników do dwóch konkurencji. Jedna z nich polega na zjedzeniu ostrej pizzy w czasie trzydziestu minut bez popijania i polewania sosami, za co można otrzymać nagrodę pieniężną (plus dodatkową nagrodę finansową za ustanowienie nowego rekordu). Kolejna konkurencja polega na zjedzeniu pizzy zgodnie z zasadami powyżej i tymi, które wylosuje uczestnik w specjalnie przygotowanym na tę konkurencję „Kołem Al Farno”.
Źródło:
https://biurorekordow.pl/
https://pizzeria-alforno.pl/wyzwanie/
Instytucja certyfikująca:
Biuro Rekordów
Guinness World Records