Nasze dzieciństwo to także określone smaki, które są zamknięte w określonych potrawach. Aromat i smak tych potrwa przywołuje nasze wspomnienia i przypomina dawne beztroskie lata oraz pierwsze kroki stawiane w kuchni. I choć zwykle dania z dzieciństwa są przepisami prostymi i przystępnymi, to już zdecydowanie trudniej jest ustanowić przy ich udziale rekordy, które zostaną docenione przez instytucje certyfikujące. Zobaczcie sami, jakie dania będące podróżą do dziecięcych smaków stały się tymi rekordowymi.

Najdłuższa rurka z kremem.
Impreza pod nazwą „Zakończenie lata w Będzinie”, która odbyła się w parku na Dolnej Syberce 27 sierpnia 2022 roku oprócz muzycznych, sportowych i kulinarnych atrakcji była także wyjątkowa z uwagi na ustanowiony tego dnia rekord. Rekordowa rurka z kremem mierzyła 102,4 m. Na potrzeby próby wykorzystano aż 490 własnoręcznie wyrobionych rurek, które wypełniono następnie nadzieniem ze śmietanki i cukru. Rurki napełniane były ręcznie przez dwie osoby przy pomocy szprycy i maszyny do bitej śmietany.

Największa porcja racuchów z truskawkami.
VII Festiwal Truskawki Kaszubskiej stał się przyczynkiem do ustanowienia nowego polskiego rekordu na największą porcję racuchów z truskawkami. Mieszkańcom Chmielna w tym wyjątkowym wydarzeniu pomagali szefowie kuchni: Łukasz Konik i Sebastian Cichy. Wydarzenie miało miejsce na stadionie gminnym w Chmielnie i odbyło się 2 lipca 2023 roku. Tego dnia przygotowano aż 1176 racuchów.

Największa porcja knedli z truskawkami.
Kolejny rekord, ustanowiony rok wcześniej niż ten poprzedni z racuchami został ustanowiony podczas Festiwalu Truskawki Kaszubskiej w Chmielnie. W czerwcu 2022 roku udało się przygotować 1727 knedli z truskawkami. Ekipa kucharzy ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich z Gdańska działająca pod kierunkiem Krzysztofa Roberta Szulborskiego i pomocy dziesięciu wolontariuszy z Koła Gospodyń Wiejskich z Gminy Chmielno zużyła do przygotowania tej rekordowej porcji około 75 kg ugotowanych ziemniaków, 20 kg mąki, 150 jaj, szczyptę soli i około 30 kg truskawek. Do ugotowanych ziemniaków dodano jajka, mąkę i sól. Ciasto rozwałkowano i wycięto koła, a kolejno nałożono na nie truskawki z cukrem. Następnie lepiono knedle i gotowano je przez 3-4 minuty. 

Źródło:
https://biurorekordow.pl
https://expresskaszubski.pl/pl/14_kultura/46335_najwieksza-porcja-racuchow-z-chmielna-oficjalnie-na-liscie-rekordow-polski.html

Instytucja certyfikująca:
Biuro Rekordów