Sushi jest japońskim specjałem, który zyskał popularność w wielu krajach świata. Jego głównymi składnikami są: gotowany ryż, surowe ryby lub owoce morza, algi morskie i warzywa. Sushi może być serwowane jako zakąska lub danie główne. Jest wyśmienite jako zestaw lunchowy, przekąska na imprezę okolicznościową, spotkanie firmowe, konferencje, szkolenia lub ciekawe rozwiązanie na miła romantyczna kolacja przy świecach w towarzystwie ukochanej osoby. Jak również udowodniono, sushi może stać się też przyczynkiem
do ustanowienia kolejnego światowego rekordu. Przeczytajcie o tym poniżej.

Największa mozaika z sushi.
Uczniowie warszawskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych stworzyli 17 listopada 2014 roku ogromną mozaikę z sushi. Ich dzieło miało powierzchnię ponad 40 metrów kwadratowych i składało się z 36 150 kawałków. Ustanowienie tego rekordu związane było z wizytą norweskiej premier, a sam pomysł był inicjatywą Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza. Do przygotowania rekordowej mozaiki wykorzystano 380 kg łososia, 340 kg ryżu, 2350 arkuszy wodorostów, 10 kg wasabi, 40 litrów octu ryżowego, 10 kg majonezy, 95 kg ogórka zielonego, 50 kg marchwi, 5 kg kopru, 10 kg serka kremowego, 40 kg cukru i 4 kg soli.

Największa lekcja robienia sushi.
W ramach Dnia Bezpieczeństwa w Nowej Soli w Lubuskiem ustanowiono rekord na największą liczbę osób (aż 205!) biorących udział w warsztatach kulinarnych na temat zwijania rolek sushi. Rekord ustanowili 31 lipca 2015 roku pracownicy firmy AB Foods Polska na terenie swojej fabryki. Lekcja miała uzupełnić myśl przewodnią imprezy, czyli wspólną pracę w grupie, dzięki której można osiągnąć pozornie nierealne cele.

Największe sushi.
Japońska restauracja „Umewaka” w Anjo City w 2011 roku zaserwowała największy na świecie talerz z sushi. Rekordowa rolka ważyła 6 kilogramów i miała 25 centymetrów średnicy. Ogromny specjał można kupić za około 650 złotych i aby móc go skosztować należy złożyć zamówienie dwa dni wcześniej. Warto dodać, że do przygotowania tej gigantycznej rolki używa się 24 składników, w tym wiele rodzajów ryb, owoców morza, warzyw i ryżu, które zwijane są w 2-metrowe wodorosty nori.

Źródło:
https://biurorekordow.pl/
http://www.sushi-tokyo.pl/o-sushi
https://stronakuchni.pl/najbardziej-zaskakujace-rekordy-guinnessa-od-kuchni-najwieksza-salatka-z-burakow-i-najstarszy-ogorek-konserowy-co-jeszcze-bylo/ar/c17-16306895

Instytucja certyfikująca:
Guinness World Records
Biuro Rekordów