Urodziny, ślub, Chrzciny czy Pierwsza Komunia Święta to te rodzinne uroczystości, podczas których wszyscy rozsmakowujemy się w najpyszniejszych smakach tortów. Ile jest osób, tyle jest ich smaków i sposobów na przyrządzenie. I choć smak tortu jest sprawą subiektywną i zależy od naszego kulinarnego gustu, to z zainteresowaniem wszystkich zapewne spotkałyby się torty, o których możecie przeczytać poniżej, ponieważ ich wielkość wprowadza w zachwyt.

Największy tort malinowy.
Rekord w tej kategorii należy do polskich cukierników, którzy na chełmińskim Rynku stworzyli ogromny tort malinowy. Inicjatorem tej próby była Piekarnia Cukiernia Bogdan Jarząb. Rekord ustanowiony został w Walentynki w 2020 roku i właśnie z uwagi na obchodzone wówczas święto postanowiono, że malinowy tort-gigant będzie miał kształt serca. Tort ważył 660 kilogramów i był przygotowywany przez osiem osób w ciągu ośmiu godzin. Podczas układania tortu w kształt serca na Rynku okazało się, że brakuje kilku blach ciasta. Reszta toru została dorobiona w ekspresowym tempie, to jest w ciągu trzech godzin. Wymiary największego tortu malinowego wynosiły: szerokość 5.30 m, długość 5.60 m, a wysokość 10 centymetrów.

Największy tort lodowy na świecie.
10 maja 2011 roku w Kanadzie na placu Younge-Dundas Square w Toronto kanadyjska lodziarnia Dairy Queen postanowiła upamiętnić rocznicę trzydziestu lat swojej działalności.
W tym celu zdecydowano, że zostanie stworzony największy tort lodowy na świecie. Do jego przygotowania zużyto ponad 9 ton lodów, 91 kilogramów ciasta biszkoptowego oraz 136 kilogramów polewy i ciastek Oreo. Rekordowy tort ważył 10 ton i 130 kilogramów.

O największym na świecie torcie stworzonym przez właścicieli cukierni Orłowski&Rak mogliście już przeczytać w jednym z naszych artykułów. Wspomnimy tylko, ż rekord został ustanowiony w rzeszowskiej hali na Podpromiu w maju 2011 roku. Rekordowy tort mierzył 174,7 centymetrów wysokości.

Źródło:
https://biurorekordow.pl/

Instytucja certyfikująca:
Guinness World Records
Biuro Rekordów