Nie od dziś wiadomo, że słodycze są najlepszym lekarstwem na wszelkiego rodzaju smutki i zmartwienia. I mimo, że bardzo chcielibyśmy Wam napisać, że słodycze są zdrowe, to wolimy napisać, że są bardzo smaczne i bez wątpienia przez wszystkich lubiane. Wielbicielami produktów zawierających cukier byli także uczestnicy rekordów, o których przeczytacie poniżej.
Największa beza w Polsce.
20 maja 2018 roku na gawrolińskim rynku, podczas obchodów piątej edycji Festiwalu Tradycji i Kultury Garwolina cukiernicy z Hotelu Sulbin po raz kolejny stanęli do walki o ustanowienie rekordu, tym razem przygotowując rekordowy tort bezowy. Przepyszny i słodki deser bezowy, którym zajadała się cała gawrolińska starówka ważył 231 kilogramów, miał 190 cm średnicy
i 21 centymetrów wysokości. Przygotowując tort szefowie kuchni zużyli 600 białek jaj, 48 kilogramów cukru i szklankę soli. Warto dodać, że sama beza bez kremu i owoców ważyła 28 kilogramów. Krem przygotowano z 100 kilogramów sera, 7 kilogramów cukru pudru, 1,5 kilograma cukru waniliowego oraz 20 litrów śmietany. Rekordowy tort bezowy składał się ze 102 mniejszych blatów bezowych. Na każdą warstwę wykorzystano około 25 blatów bezowych. Do przygotowania tortu zużyto także 127 kilogramów owoców. Po ustanowieniu rekordu największą bezą w Polsce poczęstowano 1400 Garwolinian.
Największy tort na świecie.
Właściciele cukierni Orłowski&Rak w rzeszowskiej hali na Podpromiu w maju 2011 roku podczas V Międzynarodowych Targów Żywności zbudowali największy tort w kształcie piramidy. Największy tort na świecie to tort Taubera, czyli dwa ciasta czekoladowe, pieczone bez użycia kakao z samej czekolady oraz ciasto orzechowe, które przekłada się konfiturą porzeczkową oraz ganaszem czekoladowo-kawowym. W sumie przygotowania trwały prawie przez tydzień i udział w nich wzięło dwudziestu cukierników. Rekordowy tort mierzył 174,7 centymetrów wysokości i do jego przygotowania zużyto: 3200 jaj, 30 kilogramów mąki, 35 kilogramów orzechów, 200 kilogramów czekolady, 100 kilogramów cukru, 200 kilogramów powideł porzeczkowych, 60 kilogramów masła, 3 kilogramy kawy i 10 litrów spirytusu. Tort rozkrojono na dziewięć tysięcy porcji, które rozdano uczestnikom targów.
Źródło:
https://biurorekordow.pl/
https://egarwolin.pl/artykul/rekord-giunnessa-w-garwolinie/447158
Instytucja certyfikująca:
Guinness World Records
Biuro Rekordów