Mówi się, że po dobrym jedzeniu człowiek jest w stanie wiele spraw wybaczyć. Wydaje nam się, że szczególnie dotyczy to słodkości, które tak bardzo potrafią nam poprawić samopoczucie. Dodatkowo zaś fakt, że przyrządzając lub zjadając różne słodkości możemy stać się znani w Polsce lub na całym świecie sprawia, że chętnie sięgamy po słodkie przysmaki. Zerknijcie kto przygotował te rekordowe.

Największa degustacja czekolady.
W dniach 25 – 26 września 2021 roku w Krakowie w Hali Cracovia podczas organizowanego od 2014 roku Festiwalu Czekolady WEFORM udało się zorganizować największą w Polsce degustację czekolady. Podczas bicia rekordu każdy uczestnik musiał w ciągu pięciu minut zjeść co najmniej trzy rodzaje wyrobów czekoladowych firmy Wedel. Po degustacji uczestnicy zostali wypuszczeni jednym wyjściem i dokładnie przeliczeni. W Rekordzie Polski na największą degustację czekolady udział wzięło 175 osób.

Największy lizak.
Podczas obchodów Dnia Dziecka w 2020 roku w Muzeum Lizaka „u Schabińskiej” w Jaśle, przez prawie cały dzień pięcioosobowy zespół tworzył największego w Polsce lizaka. Rekordowy lizak ważył 101,6 kg i do jego przyrządzenia zużyto  około 65 kg cukru i 40 kg syropu glukozowego. Słodkie dzieło sztuki wykonano w tradycyjnym kształcie okrągłego plastra ze spiralnym wzorem, którego kolejne warstwy (białe i kolorowe) masy układane były naprzemiennie. Patyk do lizaka miał długość 130 centymetrów. Lizak-gigant miał finalnie  1 metr średnicy, a więc cały lizak mógł poszczycić się łączną długością 2 metrów.

Najdłuższe ciasto świata.
15 stycznia 2020 roku w nadmorskim mieście Thrissur w stanie Kerala w Indiach podczas festiwalu Happy Days Thrissur Shopping Festival 2020 1 500 kucharzy i szefów kuchni przygotowało ciasto, którego długość rozciągała się na ponad 6 kilometrów. Rekordowe ciasto miało wysokość i szerokość 10 centymetrów i ważyło około 27 tysięcy kilogramów. Nie tylko długość ciasta wzbudzała zachwyt, ale także smak – było to pyszne waniliowe ciasto z czekoladową polewą. Ciasto robiło ogromne wrażenie. Do jego przyrządzenia zużyto 12 000 kilogramów cukru i mąki.

Źródło:
https://biurorekordow.pl/

Instytucja certyfikująca:
Biuro Rekordów
Guinness World Records Limited